Biografia

Amusia perustettiin syksyllä 2010 solisti Tuijan ja hänen biisiensä ympärille. Yksi alkuperäisjäsenistä on bändissä bassoa edelleen soittava Heikki. Bändi aloitti ahkeran treenaamisen ja soitti ensimmäisen keikkansa 5.4.2011 KivesKives -bändin lämppärinä Porissa. Amusian ensimmäinen digitaalisesti julkaistu single Erityinen nostettiin esille YleX-radiokanavalle.

Anssi liittyi bändiin kitaristiksi alkuvuodesta 2012 ja soitti heti yhtyeen ensimmäisillä ulkopaikkakuntien keikoilla helmikuussa Tampereen Pakkahuoneella ja Helsingin Club Libertessä. Vuoden 2012 elokuussa Amusia julkaisi Yhtä matkaa –EP:n, jolta keikkasettiin jäi vielä pitkäksi aikaa nimibiisi Yhtä matkaa. Tämä ja muut EP:n biisit saivat radiosoittoa mm. Yleisradion kanavilla, Radio Helsingissä, Radio Porissa sekä Radio Eazylla. Vuoden 2012 aikana bändi teki yhteensä 19 keikkaa, joilla kuultiin EP:n biisien ja vanhan materiaalin lisäksi myös uutta Amusiaa.

Uusi vuosi 2013 alkoi ilman varsinaista kosketinsoittajaa, Paula liittyi bändiin helmikuun keikoille Kuhmossa ja Kajaanissa. 23 keikkaa, Kokkolasta Lappeenrantaan ja Joensuusta Forssaan. Vuosien 2012-2013 aikana keikattomia kuukausia oli yksi. Amusia jatkoi työskentelyä biisien kanssa ja äänitti tuottaja Kaki Makkosen johdolla kaksi seuraavana vuonna julkaistavaa singleään.

Vuonna 2014 bändi odotti helmikuista Kannen Alla- ja Jos Mä Tänään Kuolen–singlejen julkaisua innolla, ne biisit olivat ensimmäinen työnäyte ulkopuolisen tuottajan johdolla. Odotus palkittiin, kun Jos Mä Tänään Kuolen-single pääsi radiosoittoon ja keräsi runsaasti positiivista palautetta. Vaikka bändi oli keikkatauolla yli puoli vuotta, ehti se silti tehdä vuoden aikana 17 keikkaa. Keväällä bändi aloitti myös esikoisalbuminsa esituotannon  3,5 vuoden taipaleelta valittujen biisien voimin. Amusia vetäytyi kesäksi ja syksyksi lähes kokonaan pois keikkalavoilta keskittyäkseen täysillä levyntekoon. Ennen äänitysten alkua bändin uutena rumpalina aloitti Axel ja nykyinen kokoonpano sai muotonsa. Vuoden 2014 lopussa Satakunnan Kansan lukijat äänestivät Amusian vuoden porilaiseksi bändiksi.

Amusia julkaisi debyyttilevynsä Kaikkea Ei Ole Vielä Kerrottu 16.1.2015 ja levy on saanut ylistäviä arvioita niin kriitikoilta kuin uusilta ja vanhoilta faneilta. Levyn kolmesta singlestä julkaistiin musiikkivideot ja biisit ovat pyörineet soitossa sekä valtakunnallisilla että paikallisilla radiokanavilla. Jo kesällä bändi alkoi työstää kakkoslevyään ja parhaillaan levyn esituotanto on käynnissä. Levynjulkaisukiertueen sisälläänpitänyt keikkavuosi sai loppuluvukseen 28 keikkaa.

Nyt jo 100 keikkaa, radiosoittoa, vuoden Porilaine bändi 2014-titteli sekä kehuttu debyyttialbumi takanaan on yhtyeellä hyvät lähtökohdat luoda jotain vieläkin parempaa. Vuoden 2016 aikana tulemme kuulemaan jotain uutta, jotain vanhaa, jotain lainattua ja jotain värikästä, kuten Amusian tyyliin kuuluu. Amusia on pop, mutta älä anna sen hämätä.

Jäsenet

Tuija Nyrhinen – laulu
Anssi Lamminen – kitara
Heikki Kurkinen – basso
Axel Jaatinen – rummut

Tervetuloa Amusian matkaan!